حقوق خانواده ۱۵ پاسخ ۲۶۵ بازدید

محاسبه مبلغ مهریه بعد از فوت پدرشوهر

ناشناس۵ ماه پیش
اگر بخشی از مهریه یا مبلغی از مهریه به عهده پدرشوهر باشه و پدرشوهر فوت کرده باشه، مهریه در این حالت چطور محاسبه میشه؟ آیا مبلغ مهریه به‌روز محاسبه میشه یا تا زمان فوت پدرشوهر؟
نکته اینه که در زمان زنده بودنش، برای مهریه اقدامی انجام نشده.
برای ثابت کردن چنین مهریه‌ای چه مدرکی لازمه؟

پاسخ‌ها صرفاً اطلاع‌رسانی عمومی هستند و جایگزین مشاوره حقوقی تخصصی نیستند.

پاسخ وکلا ۱۵

  1. تصویر علیرضا ریاحی جزیعلیرضا ریاحی جزیوکیل پایه یک دادگستری ۳ هفته پیش
    ملاک زمان مطالبه است ومدارک همان مدارک کتبی هست که ایشان تعهد نموده عادی یا رسمی
  2. تصویر امیر فراستیامیر فراستیکارآموز وکالت ۳ ماه پیش
    سلام به نرخ سال فوت محاسبه می شود
  3. وکیلوکیل دادگستری ۳ ماه پیش
    سلام کاربر گرامی به نرخ سال فوت محاسبه می گردد
  4. تصویر لیلا تاجیکلیلا تاجیکوکیل پایه یک دادگستری ۳ ماه پیش
    مهریه به قیمت روز مطاابه محخاسبه و قابل وصول از ماترک میباشد. مهریه ابتدا وسول و سپس ماترک ارث تقسیم میگردد.
  5. تصویر مریم عابدیمریم عابدیوکیل پایه یک دادگستری ۳ ماه پیش
    سلام .شما با استناد به دلایل ومدارکی از قبیل سند عادی -سند رسمی ویا شهادت شهود می توانید به دادگاه مراجعه ومطالبه مهریه بنمایید ودر صورت وجود ماترک مهریه به قیمت روز مطالبه پرداخت می شود.
  6. تصویر سعید نقدیسعید نقدیوکیل پایه یک دادگستری ۳ ماه پیش
    درود
    فرض کلی این است که با فوت زوج که متعهد است، نرخ به روز شدن مهریه متوقف بر همان سال می شود،با استفاده از وحدت ملاک می توان گفت برای پدر شوهرم این قاعده حاکم است.
    فلسفه این قاعده هم فراهم شدن امکان وصول مهریه از محل اموال متوفی است.
  7. تصویر احمد جوکاریاحمد جوکاریوکیل پایه یک دادگستری ۴ ماه پیش
    با سلام
    اگر پرداخت مهریه به عهده پدرشوهر بوده، با فوت او دین از ترکه او پرداخت می‌شود و زن باید از ورثه مطالبه کند.
    مهریه (اگر وجه نقد باشد) اصولاً به نرخ روز محاسبه می‌شود تا زمان پرداخت/وصول از ترکه نه صرفاً تا زمان فوت، مگر اینکه توافق یا شرط خاصی وجود داشته باشد.
    برای اثبات هم باید سند یا اقرار معتبر (نکاح‌نامه، تعهد کتبی پدرشوهر، شهادت معتبر یا سایر قرائن قوی) ارائه شود،صرف ادعا کافی نیست.
  8. تصویر امنا بهاری بندریامنا بهاری بندریکارآموز وکالت ۴ ماه پیش
    با سلام اگر پدرشوهر لفظا پرداخت مهریه را تعهد کرده باشند نیازمند اثبات در دادگاه است ولی اگر در سند ازدواج شما تعهد ایشان به پرداخت دین ثبت شده باشد برمبنای یک سند رسمی ، ایشان متعهد هستند مبلغی را که به شما تعهد نموده اند بپردازند محاسبه مهریه ربطی به زمان فوت پدر شوهر ندارد بلکه به زمانِ اقدام توسط شما بستگی دارد.توجه کنید که مهریه دین هست که از زمان عقد به وجود می اید و تا زمان مطالبه توسط شما جاری و ثابت است.اگر پدرشوهر شما به تازگی فوت نموده اند و مبلغ مهریه مشخص و معین میباشد بهتر است که هر چه سریعتر اقدام بفرمایید و از محل ماترک متوفی طبق ماده ۲۲۵ قانون امور حسبی دیون خود را مطالبه نمایید.
  9. تصویر محمد رمضان پورشوبیمحمد رمضان پورشوبیوکیل پایه یک دادگستری ۴ ماه پیش
    اگر پدرشوهر مستقلاً پرداخت تمام یا بخشی از مهریه را تعهد کرده باشد، پس از فوت او این دین از ترکه وی قابل مطالبه است؛ اما باید ابتدا اصل تعهد پدرشوهر ثابت شود.
    در خصوص به‌روز شدن مبلغ:
    اگر تعهد پدرشوهر نسبت به وجه نقد بوده باشد، اصل بر این است که دین از ترکه او پرداخت می‌شود و در مواردی ممکن است شاخص‌گذاری و خسارت تأخیر تأدیه مطرح شود که نیازمند بررسی دقیق مفاد تعهد و زمان مطالبه است.
    اگر تعهد مربوط به سکه یا عین مهریه باشد، اصل همان مورد تعهد از ترکه مطالبه می‌شود و ملاک، زمان اجرای حکم و پرداخت خواهد بود، نه زمان فوت پدرشوهر.
    برای اثبات تعهد پدرشوهر:
    1. سند رسمی یا عادی (اقرارنامه، تعهدنامه، قرارداد).
    2. شهادت شهود (در حدود مقررات ادله اثبات دعوا).
    3. اقرار متوفی در اسناد یا مکاتبات.
    4. پیام‌ها، دست‌نوشته‌ها، رسیدها و سایر امارات قضایی.
    نکته مهم: صرف اینکه پدر زوج گفته باشد «مهریه را من می‌دهم» کافی نیست؛ باید تعهد حقوقی الزام‌آور او نزد دادگاه اثبات شود. همچنین دعوا پس از فوت باید به طرفیت وراث و در حدود ترکه مطرح گردد.
  10. تصویر مهدی شهابی نژادمهدی شهابی نژادوکیل پایه یک دادگستری ۵ ماه پیش
    با سلام
    برای پاسخ دقیق به سوال شما لازم است بدوا مشخص گردد متوفی ضامن پرداخت بوده اند و یا متعهد اصلی . اما در کل فوت ایشان تاثیری در مسیولیت پرداخت ندارد و مبلغ از محل ماترک محاسبه می شود. در خصوص نحوه محاسبه نیز بسته به نوع آن که چه چیزی بر ذمه ایشان می باشد متفاوت است.
    اما نکته قابل توجه این است که ورثه قبل از تقسیم می بایست نسبت به پرداخت دیون اقدام نمایند . .موفق باشید
  11. تصویر علی اصغر وحدانی اسدیعلی اصغر وحدانی اسدیوکیل پایه یک دادگستری ۵ ماه پیش
    اگر از زمان ازدواج تا فوت پدرشوهر هیچ اقدامی برای مطالبه انجام نشده باشد، اصل طلب از بین نمی‌رود؛ زیرا صرف عدم مطالبه موجب سقوط دین نیست. اما وراث ممکن است نسبت به اصل تعهد یا میزان آن ایراد و دفاع مطرح کنند، بنابراین وجود سند مکتوب اهمیت زیادی دارد.

    اگر متن دقیق عقدنامه یا تعهد پدرشوهر را دارید، آن عبارت را ارسال کنید. در این صورت می‌توان دقیق‌تر مشخص کرد که تعهد او «ضمانت»، «تعهد مستقل» یا عنوان حقوقی دیگری داشته و نحوه محاسبه مبلغ چگونه خواهد بو
  12. تصویر فرشته عسگریفرشته عسگریوکیل پایه یک دادگستری ۵ ماه پیش
    درود؛ بسته به اینکه ایشان ضامن پرداخت مهریه یا متعهد به پرداخت بوده اند، احکام متفاوتی وجود دارد، برای راهنمایی دقیق تر نیاز به بررسی سند ازدواج است.
  13. تصویر آیلین عظیمیآیلین عظیمیوکیل پایه یک دادگستری ۵ ماه پیش
    پدرشوهر ضامن یا متعهد بخشی از مهریه بوده و اقدامی برای مطالبه آن در زمان حیاتش نشده، این دِین از ماترک او برداشت می‌شود
  14. تصویر یاسمین صدق دوستیاسمین صدق دوستوکیل پایه یک دادگستری ۵ ماه پیش
    اگر در سند ازدواج (عقدنامه) ذکر شده باشد: این قوی‌ترین مدرک است. اگر در صفحه مربوط به مهریه، نام پدرشوهر به عنوان متعهد یا ضامن قید شده و به امضای او رسیده باشد، سند رسمی است و نیاز به اثبات خاصی ندارد؛ مستقیماً از طریق اجرای ثبت یا دادگاه قابل مطالبه است.

    اگر در سند جداگانه‌ای (سند عادی) باشد: اگر تعهد در یک برگه عادی (غیر از عقدنامه) ثبت شده، باید در دادگاه اصالت آن (امضا و اثر انگشت پدرشوهر) اثبات شود.
  15. تصویر یاسمین صدق دوستیاسمین صدق دوستوکیل پایه یک دادگستری ۵ ماه پیش
    سلام و احترام
    وقتی پدرشوهر در سند ازدواج یا طی یک سند رسمی، پرداخت بخشی از مهریه را «تعهد» کرده باشد، این تعهد در حکم «دین» است. با فوت پدرشوهر، این دین از بین نمی‌رود و به «ماترک» (اموال به جا مانده از متوفی) تبدیل می‌شود.
    از آنجایی که این مبلغ یک «دین» محسوب می‌شود، ورثه متوفی موظفند پیش از تقسیم ارث، بدهی‌های او (از جمله این بخش از مهریه) را از محل اموال متوفی پرداخت کنند.
    اگر مبلغ، «دین پولی» باشد:
    در دعواهای حقوقی ایران، تعدیل به شاخص تورم معمولاً بر اساس ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی مطرح می‌شود، ولی این ماده شرایطی دارد؛ از جمله:

    دین باید وجه رایج باشد،
    بدهکار امتناع از پرداخت کرده باشد،
    طلبکار مطالبه کرده باشد،
    و تورم هم احراز شود.
    پس اگر پدرشوهر در زمان حیاتش واقعاً متعهد به پرداخت مبلغ نقدی بوده و پرداخت هم نشده، ممکن است دادگاه نسبت به آن مبلغ، در صورت تحقق شرایط، حکم به محاسبه بر مبنای شاخص بدهد.

    اما اگر مهریه سکه یا طلا باشد، عین آن باید پرداخت شود که طبیعتاً با قیمت روزِ زمانِ تأدیه محاسبه می‌شود.
    نکته مهم: اگر پدرشوهر صرفاً «ضامن» شده باشد یا «تعهد پرداخت» کرده باشد، حکم حقوقی‌اش متفاوت است. اگر او «ضامن» باشد، شما می‌توانید کل آن بخش را از ورثه مطالبه کنید

پرونده‌تان را معطل نگذارید !

درخواست مشاوره را رایگان ثبت کنید؛ متخصصان ما بررسی می‌کنند و کمتر از ۳۰ دقیقه اولین پاسخ را دریافت می‌کنید.

ثبت سریع درخواست مشاورهرایگان